tisdag 13 december 2011

Mata din häst till bättre hälsa och bekvämare gångarter.


Det har visat sig vara minst lika viktigt HUR hästen äter som vad den äter. Det börjar bli allmänt accepterat att ett överintag av snabba kolhydrater är lika farligt för både människa och häst. För häst räknas socker, fruktan och stärkelse som högrisk ämnen (NSC). Kathy Watts (www.safergrass.org) studier har visat att ”säkerhetsnivåerna” när det gäller NSC är ungefär 10% för fångkänsliga hästar, 15% för vanliga sporthästar och 20-25% för hårt arbetande hästar. 



Dom snabba kolhydrater som förbrukas inom dom närmaste timmarna efter intag är inget stort problem men dom som blir över kan ställa till stora problem i form av så kallade ”vällevnadssjukdomar” som i hästens fall kan vara till exempel övervikt, strålröta och fång. Snabba kolhydrater har ungefär motsvarande problembild som alkohol. Skadeverkningarna blir störst när konsumtionen sker för fort, av för stora volymer, av för höga koncentrationer och när överkonsumtionen har pågått för länge. 

Vad kan vi då göra för att minimera skadeverkningarna?

1. Se till att hästens foderstat har tillräckligt lågt NCS innehåll. Hästen är gjord för att leva på grovfoder, mineraler och vatten så minska alla övriga tillskott så mycket det går. Dom flesta sporthästar klarar sig alldeles utmärkt utan kraftfoder och att ge hästen tillskott baserat på säd är en stor risk eftersom analyserna av säd (www.equi- analytical.com) visar oss att till exempel havre innehåller 32-68% NSC det vill säga långt över alla ”säkerhetsnivåer” och ett enda för stort mål ätet för fort kan utlösa en fångattack hos en känslig häst och långvarigt intag ökar problemen med till exempel strålröta.

2. Analysera grovfodret och välj ett med lämpligt NSC-värde. Vanligt hö ligger enligt analyserna vanligen på 8-18%. Även bete ligger på motsvarande värden.

3. Förläng hästens ättid. Tre-fyra portioner per dag är lååångt ifrån tillräckligt. Hästen är gjord för att äta upp mot 16 timmar per dygn utan att för den skull kunna få i sig för stor volym. Fri tillgång på grovfoder är ett absolut krav men fri tillgång skall vara i tid inte i volym. Hästen skall kunna äta när den vill, inte obegränsad volym. Hästar är gjorda för att äta ett strå i taget. Att fylla munnen med mat är inte bara helt onaturligt utan helt tydligt även skadligt. 








Att utfodra våra hästar med hjälp av begränsande foderautomater (Slowfeeding) av samma princip som på bilderna ger fantastiska resultat. Jag måste börja med att erkänna att både hästar och människor lider dom första timmarna. Hästen av att den inte kan äta sig mätt tillräckligt fort och hästägaren av att se hästen bli frustrerad men redan efter några timmar lägrar sig lugnet och sedan blir det bara bättre. 



Visste du att: Maten som hästen äter stannar bara i magsäcken i cirka två timmar. Och så fort magen är tom börjar magsyrorna att fräta tills det är dags för nästa mål mat. Det är därför många hästar börjar krubbbita. Hur skulle du må med en sådan mage större delen av dygnet?


Vartefter hästens matsmältningssystem kommer i ordning börjar hästen att må bättre på alla fronter. Problemen med strålröta och risken för fång minskar. Det blir ingen konkurrens om maten för hästar som går i flock eftersom den aldrig behöver ta slut. Således blir det inte heller några problem med vem som skall ge hästarna lunchhöet eftersom det finns där hela tiden. Hästarna väljer att äta mindre utan att för den skull vara mer hungriga och naturligtvis blir det inget som helst spill vid foderautomaten. Fler bilder och byggbeskrivning hittar du alldeles gratis på www.sundhast.se under ”Begränsande foderautomater”.

Hästen slutar också att vara ''aggresiv'' när det är dags för mat. Den blir lugnarare, mer harmonisk och mer villig att arbeta när magen får fungera och jobba som den är skapt för.



När problemen med strålröta minskar kan hoven återta sin naturlig hovform, blodcirkulationen ökar och därmed förbättras kvalitén på hornmaterialet, motståndskraften samt tillväxt och läkningsförmågan ökar. När strålen inte längre är öm av strålrötan kan hästen börja använda strålen till det den är gjord för det vill säga vara landningszon för hoven. Strålen skall se ut som bakre trampdynan på en hund eller katt och användas på samma sätt. Det vill säga ge friktion och bära en avsevärd del av djurets kroppsvikt. 

Det är av absolut avgörande betydelse för hästen att hoven landar med strålen/ballarna först i marken. All annan landning är skadlig och leder enligt Dr. Robert Bowker till felaktiga belastningar av lederna samt deformationer och bristande utveckling av hovens bakre del. Det du själv upplever är att en häst som inte sätter i strålen först i steget blir betydligt stötigare i sina gångarter. Om din häst inte är bekväm att sitta ner i traven på så är risken mycket stor att den sätter i hovarna fel och därmed även ökar risken för kotledsinflammationer och hovömhet.



Kan berätta att i början när Lucky kom till mig så var han otroligt mathetsig. Lade öronen bakåt och var ''matgalen''. Men jag började med slowfeeding nät från dag 1 och idag är han en mycket lugnare och mer harmonisk häst att jobba med. Han är inte ens lika galen att äta när man går ut. Han stannar knappt längre för att ta en tuva gräs i något dike. Och han står lugnt och plockar med höstråna i nätet nu istället för att ''attackera'' maten som han gjorde i början.

För hans mage är nöjd och glad.

Ingen häst skall heller någonsin behöva stå utan tillgång på grovfoder.

Bara okunskap kan hindra en hästägare att erbjuda hästen en Slow Feeding lösning eftersom det är enklare och billigare för människan samtidigt som det är oerhört mycket bättre för hästen. Kunskapen om Slow Feeding hittar här:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar