onsdag 14 december 2011

Ronja Tipsar! Huskur nr2

Strålröta.

Nästan alla tamhästar har strålröta och väldigt ofta misstolkas detta som sulömhet. En rötangipen stråle gör hästen öm och måste behandlas. Strålen skall se ut som trampdynan på en hund eller katt. Även om strålen når till marken men ändå har "läppar" så är den angripen. Många hästar behandlas inte, eftersom ägaren är okunnig och inte vet om att hästen har det.

Om din hästs hov har en skåra i mitten av strålen, har den strålröta! Den kan också vara flikig, geggig och även skrynklig som ett russin. Strålrötan kommer innifrån hoven och är ett vällevnadsproblem som kommer av att hästen äter mer socker än den förbränner. Strålröta börjar som en svampinfektion och förvärras sedan av bakterier 



Strålröta

Traditionellt finns det massor av olika behandlingar mot strålröta men min rekommendation är att börja med någonting som inte är giftigt för att om detta inte skulle fungera vartefter byta upp till farligare saker. Tjära är bland det giftigaste som finns i den svenska naturen och dödar den vävnad som det kommer i kontakt med vilket inte känns så logiskt när vi vill få vävnaden att läka. 

Frisk Stråle!

Mitt förstahands allternativ är fotbad i joniserat silver. Klä in hoven i någon tät plastfolie och sätt en tejp eller ett snöre i karleden. Om risken är stor att hästen trampar sönder platfolien så kan den skyddas med en socka eller ett påtejpat sittunderlag. Det finns även olika "soakingboots" att köpa ute på marknaden. Fyll i ca 2,5dl joniserat silver (på normalstor häst) och låt hästen stå så i fem timmar. Om angreppet har gått väldigt långt, gärna över natten. Silvret går inte att återanvända. En behandling brukar räcka. Ett jobbigare men billigare sätt är att ställa hästen i fotbad bestående av 2msk äppelcidervinäger/liter vatten i minst 30 minuter varje dag i minst 2 veckors tid. (Var dock noga med att vattnet inte når upp i karleden eftersom detta kan ge mugg.)Det går även att spraya strålen med koncentrerad äppelcidervinäger men detta måste göras varje dag till problemet är borta.

Det finns också ett nytt amerikansk preparat som heter NT-Dry. Detta preparat har fått mycket bra kritik från användare i USA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar